Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 05/10/2016 - 10/05/2017
19:30 - 21:30

Locatie
de Lawei

Categorieën


Opera is de mooiste vorm van muziektheater. Het evenwicht van tekst en muziek, van koor en orkest, van vormgeving en regie. Het evenwicht van gevoel en verstand, van intuïtie en bewijs, van lichaam en geest. Het evenwicht van ernst en humor, van droom en fantasie en van waarheid en spel. 

Het theater als leerschool, als bron “ter leeringhe ende vermaeck”. In tijden zonder kranten, zonder radio en televisie. De mens moet ingewikkelde veranderingsprocessen leren begrijpen. Daartoe werden altijd al toneelstukken geschreven. De toegevoegde muziek laat de mensen de boodschap van het stuk nog beter onthouden. Zo begint Claudio Monteverdi in 1607 en zo doet Jonathan Dove het nog steeds in 2015. Het verstaan van een metafoor, daar draait het om. Kunnen wij de metaforen uit het verleden naadloos vertalen naar het heden? Hoe actueel zijn de Figaro en Don Giovanni? Waarom heeft Chr.W.von Gluck ons juist nu zoveel te zeggen? Hoe groot zijn de overeenkomsten tussen de tijdvakken 1775-1825 en 1975-2025? Leer van de opera hoe actueel de metaforen zijn gebleven. Kernvraag blijft dan: Don Giovanni als drugsdealer, kan dat? Ook naar dat antwoord gaat deze cursus op zoek.
Opera Seria en Opera Buffa. Beide genres komen ruimschoots aan bod. Omdat humor soms beter werkt dan de ernst. De glimlach meer effect heeft dan de traan. Juist zo leren wij de tijdgeest en de daarbij behorende tijstijlen nog beter verstaan. Opera is het heden gezien door de toekomst.
Van praktijk naar theorie. Opera leren waarderen en doorgronden aan de hand van een serie voorstellingen die door Pathé Theaters aan het Zuiderdiep rechtstreeks worden uitgezonden vanuit de Metropolitan Opera in New York.

 

Tristan und Isolde / Richard Wagner
Cursusdag :  5 oktober 2016 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling: 8 oktober 2016 Pathé Theater Zuiderdiep

Tristan is de gezant van Koning Marke, Isolde is zijn toekomstige bruid. Beiden zijn derhalve door middel van een regel gebonden aan de koning. Omwille van het naleven van de regel weet de koning zich verzekerd van de veiligheid van zowel Tristan als Isolde. Maar, zijn de regels ook bestand tegen het ontwaken van de kracht van de liefde? Zijn de regels er voor de mensen of zijn de mensen er voor de regels? Een actueel thema.

 

Don Giovanni / Wolfgang Amadeus Mozart  
Cursusdag: 19 oktober 2016 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling: 22 oktober 2016 / Pathé Theater Zuiderdiep

Don Giovanni verkracht Donna Anna, vermoordt haar vader, geeft valse huwelijksbeloften aan Donna Elvira, verleidt Zerlina en laat Massetto afvoeren. Als hij op zijn gedrag wordt aangesproken, heeft Leporello het gedaan. De wereld dient verlost te worden van een zo verwerpelijke vorm van masculien leiderschap.

Hoe actueel kun je zijn?

 

L’ amour de loin / Kaija Saariaho
Cursusdag:    7 december 2016 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling 10 december 2016 / Pathé Theater Zuiderdiep

Jaufré, de Pelgrim en Clemence beleven het verhaal van de onbereikbare liefde. De Pelgrim is als afgezant van de Godheid de postillon d’ amour. Het is de oude strijd van de mens met de vraag of de aardse liefde voor man, vrouw en kinderen voldoende is in de ogen van de Godheid. Vraagt de Godheid niet veel meer van de mens: de totale overgave aan de Godheid zelf? Het christendom heeft die vraag al beantwoord. Nu de Islam nog.

 

Nabucco / Giuseppe Verdi
Cursusdag:  4 januari 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling 7 januari 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

Nabucco heeft twee dochters: Abigaïlle, geboren uit een slavin en Fenena, geboren uit zijn wettige echtgenote. Abigaïlle voelt zich achtergesteld en handelt daar ook naar. Zij is een gewillig slachtoffer van de mannen die zagen aan de poten van haar vaders troon. Fenena bekeert zich tot Jodin omwille van haar liefde voor Ismaël. Nabucco wordt verscheurd tussen de machtswellust van Abigaïlle en de liefde voor Fenena. De machtswellust verliest het van de liefde.

 

Romeo & Juliette / Charles Gounod
Cursusdag: 18 januari 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling 21 januari 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

Oorlog is geen externe vijand, oorlog is een interne vijand. Vraag het de families Capulet en Montegue. Binnen de muren van Verona staan zij elkaar naar het leven. De stad Verona is een kruispunt van grote handelswegen, zowel Noord-Zuid als Oost-West. De handel maakt de stad rijk en welvarend en juist daar ligt de kiem van menselijke eigenschappen die als slecht te boek staan. Kan de liefde van Romeo en Juliette de slechte familiegedragingen bedwingen? Belichaamt de dood van beiden het ultieme kwaad of juist het ultieme goed?

 

Rusalka / Antonin Dvorak               
Cursusdag:  22 februari 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling: 25 februari 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

In de 18e eeuw kantelt het mensbeeld, omdat de vrouw niet langer wordt gezien als louter functie. De mens wordt gedefinieerd als man en vrouw. Dat verhaal wordt ook verteld in de vorm van het sprookje van de zeemeermin. Ziedaar de vertelling over de transformatie van waternimf Rusalka tot de vrouw van de Prins van het Kasteel. Haar vader heeft haar gewaarschuwd dat zij in de mensenwereld niet zal kunnen praten, maar dat mag niet baten. Ondanks de interventies van de Heks Jezi Baba zal de Prins haar ontrouw zijn. De terugkeer naar het oude leven in het water is geen optie meer. Een actueel sprookje over de wereld van de emancipatie.

 

La Traviata / Giuseppe Verdi         
Cursusdag:   8 maart 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling: 11 maart 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

Nu het mensbeeld is gekanteld, kantelt daarmee ook het door Kerk en Staat bevoogde huwelijk. In de nieuwe samenleving is het individu vrij om te kiezen met wie hij of zij wil samenwonen. Alexandre Dumas fils heeft het gedaan en ook Giuseppe Verdi kent deze ervaring. Ooit getrouwd met zijn grote jeugdliefde Margarita Barezzi, maar zij is heel jong gestorven. Daarna woont hij samen met Giuseppina Strepponi, zijn eerste Abigaïlle in Nabucco. Violetta is opgebouwd uit de beide vrouwbeelden.

 

Idomeneo / Wolfgang Amadeus Mozart                             
Cursusdag  22 maart 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling 25 maart 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

Ilia en Idamante doen sterk denken aan Romeo en Julia. Hun liefde wordt het symbool van de individuele keuzes in de nieuwe samenleving. Daartoe moeten de nodige obstakels worden overwonnen. Vader Idomeneo moet zichzelf leren weerhouden van het doden van zijn zoon Idamante., die op zijn beurt het Grote Zeemonster moet overwinnen om zelf enige toekomst te hebben. Ilia moet leren dat Elektra haar toekomst niet in de weg staat. Als Idomeneo en Elektra zich terugtrekken ten gunste van Idamente en Ilia is zeegod Poseidon tevreden.

 

Jevgeni Onegin / Peter Iljitsj Tsjaikowaki              
Cursusdag:    19 april 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling : 22 april 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

Mag Tatjana een brief schrijven aan Jevgeni Onegin en daarin haar onvoorwaardelijke liefde aan hem verklaren? Mag zij ervan uitgaan dat hij haar verklaring zal omarmen en koesteren? Wat gebeurt er als hij haar afwijst? De verwende Onegin wijst haar af, flirt met haar zusje Olga en daagt zijn vriend Lensky uit tot een duel. Lensky wordt gedood en Onegin denkt terug te kunnen keren naar Tatjana. Op haar beurt mag zij hem nu afwijzen.

 

Der Rosenkavalier / Richard Strauss           
Cursusdag:  10 mei 2017 / Vrijdag St. Jansstraat
Voorstelling: 13 mei 2017 / Pathé Theater Zuiderdiep

Der Rosenkavalier is een briljante spiegel voor de elite van Wenen. Octavian zal als de liaison van de veel oudere Marschallin worden getransformeerd tot de geliefde van Sophie, de aanstaande verloofde van Baron Ochs. Octavian brengt als rosenkavalier aan Sophie de Zilveren Roos. Vanaf die ontmoeting wordt alles anders. Alleen de Marschallin begrijpt hoe het tellen van de jaren uitsluitend door het spelen van een mooi spel begrepen kan worden. De toekomst van Octavian mag het winnen van haar verlies van een toekomstloze liaison.

Bezoek de website van VRIJDAG om te reserveren.

Share