Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 22/09/2016 - 17/11/2016
12:00 - 14:00

Locatie
Bij Vrijdag

Categorieën


Opera als de ware identiteit van Mozart
De wereld is zijn schouwtoneel, wij zijn zijn figuranten

Inleiding
Het is december 1791. In zijn eigen doodsangst is Wolfgang nog bang dat zijn missie niet geslaagd is. Dat hij heeft gefaald in het overbrengen van de boodschap : de man en de vrouw hebben een relatie die in elk opzicht is gebaseerd op de gelijkwaardigheid van de ruil. In zijn Zauberflöte moet Pamina uitgroeien tot het volmaakte nieuwe vrouwbeeld. De stervende Wolfgang treedt zelf heel even uit zijn Tamino als hij vraagt : “Lebt Pamina ?” En de onzichtbare nieuwe wereld antwoordt : “Ja, sie lebt”. Gelukkig, hij heeft niet gefaald, hij heeft voor vrouwen een nieuw voorbeeld gecreëerd. Wij zullen de vrouw eerst volledig moeten emanciperen naar lichaam en geest, omdat de vrouw dan pas in staat is om de systemen te overwinnen. Hoe die systemen er ook uitzien en hoe die systemen ook zullen proberen om haar wil te breken. Pas daarna is de mensheid bevrijd.

Omschrijving
Zes eeuwen muziekontwikkeling worden door Mozart samengevat. Tegelijkertijd legt hij het fundament voor de komende zes eeuwen. In klank, in kleur en in beeld. In opera, omdat opera de mooiste verbeelding en de mooiste verklanking is van het leven zelf. In dat leven staat het vermogen om relaties aan te gaan centraal. Het begint met “Bastien und Bastienne” als Wolfgang 12 jaar oud is. Gek genoeg hoor je daar zijn Zauberflöte (1791) al. Hij is van jongs af aan bezeten geweest van de ene ideaal: de mens, man en vrouw, te leren om in elk opzicht volledig onafhankelijk en zelfstandig te zijn. Niet gedwongen door instanties en/of personen. Dat ideaal vinden wij in elke opera terug. Hij laat het ons zien door ons bewust te maken van de obstakels en hindernissen. Fysiek en psychisch. Daar gaan wij naar kijken en luisteren. Vanaf 1782, het jaar waarin hij definitief kiest voor zijn eigen zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Programma

1. Van Bastien t/m Clemenza.
Een inleiding op de lessen die komen gaan. Aandacht voor tekstbehandeling. Luisteren naar harmonische ontwikkelingen. Kijken naar steeds actueler wordende toneelbeelden.

2. Bastien und Bastienne / Il Re Pastore / Idomeneo
De strijd van de mens om de zelfstandigheid en de onafhankelijkheid.

3. Die Entführung aus dem Serail.
“Denn soll in jeden Becher ein Tropfen Schuld Liebe sein, die Vollendung liegt erst in der Vergebung” ( Bergengruen / Der Spanischen Rosenstock)

4. Le Nozze di Figaro.
Aan de hand van Susanna beleven wij de revolutie in het fundament van de lokale samenleving. Het paleis en zijn bewoners als metafoor van die lokale samenleving.

5. Don Giovanni.
Deze opera rekent definitief af met de man als de vergoddelijkte mens. Don Giovanni verkracht, moordt, doet valse beloften, versiert, ontvoert en liegt. Als hij ter verantwoording wordt geroepen, heeft Leporello het gedaan.

6. Cosi fan tutte ( le donne).
Met een grote grijns worden wij meegevoerd in de wereld van de onbetrouwbaarheid van de vrouw. DNA of biologische klok? Vooral een les om het leven als een spel te zien.

7. Die Zauberflöte.
Ons leven is opgebouwd uit de lagen biologie, cultuur en spiritualiteit. Het is aan onszelf om uit te maken in welke verhouding wij het beste passen.

8. La Clemenza di Tito.
Tolerantie en vergevingsgezindheid als het nieuwe fundament van de nieuwe samenleving na de Revolutie.

 

Cursusnummer: 16NF11
Pagina 60 van de studiegids
Website HOVO

Share