Sir John Falstaff is een door William Shakespeare gecreëerde figuur. U kent hem uit de toneelstukken The Merry Wives of Windsor en Henry IV. De Italiaanse
operacomponist Giuseppe Verdi heft speciaal aan hem een opera gewijd. Met grote dank aan zijn steun en toeverlaat Arrigo Boito die het libretto voor Falstaff heeft geschreven.

In de opera ontmoeten wij Sir John Falstaff als een combinatie van de Graaf uit de Nozze di Figaro en Don Giovanni uit de gelijknamige opera. Falstaff leeft van het misbruiken van zijn omgeving. Misbruiken dient u hier te lezen in de gebruikelijke maatschappelijke zin. Alle lusten zijn voor Sir John, alle lasten zijn voor de mensen in zijn omgeving. Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat Sir John Falstaff het prototype van een VVD’er is.

Waar wij zeggen samenleving, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen zorg, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen scholing, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen arbeid, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen kunst, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen bestuur. zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen opvoeding, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen geluk, zegt een VVD’er geld.

Waar wij zeggen herindeling, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen Haren, zegt een VVD’er geld. Waar wij zeggen liefde, zegt een VVD’er geld.
Sir John Falstaff is altijd op zoek naar geld. Hij kan er geen genoeg van krijgen.
Zijn knechts betaalt hij niet, rijke vrouwen probeert hij financieel uit te kleden. Totdat zijn knechten en de rijke vrouwen gezamenlijk tegen hem optrekken. En hem een lesje leren. Midden in het bos bij de heilige eik. Daar wordt hij tot de orde geroepen. Daar mag hij nadenken over zijn fouten. Daar laat iedereen aan hem zien dat het leven over alles gaat behalve geld.
De opera Falstaff als redding voor de VVD. Ook in Haren.

Share